Politisk besparing gav Arvidsjaur bättre demokrati

Det blev ingen ekonomisk vinst av att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige i Arvidsjaur. Fler beredningsgrupper och bättre ekonomiska villkor för dom politiker som är kvar gjorde att kostnaderna inte sjönk. Däremot ökade demokratin i kommunen.

För två år sedan minskade Arvidsjaurs kommunfullmäktige ner antalet ledamöter från 41 till 31. Avsikten var att man ville spara pengar, men när man nu ser över vad förändringen har inneburit ser man inte att reformen gett ekonomisk vinst för kommunen.

- Vinsten ligger i demokrati aspekten. Det är färre, men mer engagerade politiker som sitter i fullmäktige nu, säger kommunalrådet Per Lavander (s).

När antalet ledamöter minskades tillsattes fler beredningsgrupper som bereder ärenden som ska upp i fullmäktige. Något som enligt Per Lavander innebär att det fattas bättre politiska beslut, då beslutsunderlagen är bättre.

Mer pengar ska locka fler

De bättre ekonomiska villkor som infördes till den mindre politiska församlingen hoppas man också ska höja statusen för det politiska arbetet i Arvidsjaurs kommun.

- Förhoppningsvis kommer det att locka fler ungdomar till politiken när man nu kan få en rimligare ersättning, säger Per Lavander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista