Skogsfacket åker till Estland

Företrädare för skogs- och träfacket åker inom kort till Estland för att inleda ett samarbete med sina fackliga kollegor. Anledningen bland annat att försöka förhindra att skogsarbetare från Estland kommer till Norrbotten för att arbeta för dumpade löner. Det säger Lars Erik Larsson, ombudsman för skogs- och träfacket i Norrbotten och som själv ska åka till Tallinn.

- Vi bedömer att EU-utvidgningen kommer att påverka arbetsmarknaden inom skogsnäringen här i norr. Redan nu så har arbetsgivarna varit snabba på att ta in arbetskraft från tredje- land, trots att arbetslösheten inom näringen är stor i länet, säger Lars Erik Larsson.

De farhågor som skogs- och träfacket ser är lönedumpning och personer som har eget företag med F-skattsedel. Som egenföretagare gäller inte arbetstidsreglerna och heller inte kollektivavtal, men enligt Lars-Erik Larsson är de egentligen anställda och ska inefattas av de svenska arbetsmarknadsreglerna.

Arbetslösheten inom skogs- och träfacket ligger på ungefär 20 procent eller 450 personer i Norrbotten. Det är bland annat för att värna deras intressen som samarbetet med facket i Estland nu inleds.

Det är företrädare för skogs och träfacket från Norrbotten, Västerbotten, Hälsingland och Jämtlanden som åker till Tallinn den 19 april. Lars Erik Larsson tror på ett långsiktigt samarbete.

- Vi kommer bland annat att bistå med utbildning av fackliga förtroendemän, men även mycket som handlar arbetsmiljöarbete. Vi ska också utvärdera besöket och sedan ta ställning om hur vi ska gå vidare, säger Lars-Erik Larsson, ombudsman för skogs- och träfacket i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".