Nytt rådslag i Kalix

Snart kan det vara dags för nya försök med e-demokrati i Kalix där medborgarna har möjlighet att rösta i olika kommunala frågor. Kalix kommunalråd, miljöpartisten Peter Eriksson vill under det här året testa nya rådslag. Han pratar om strategiska utvecklingfrågor och näringsliv som möjliga ämnen.

I början av milleniet genomfördes två uppmärksammade rådslag i Kalix kommun och nu börjar det vara dags igen tycker Peter Eriksson.

- Jag tycker väl att det börjar bli dax att ta nästa steg, men det har varit en tung tid när det gäller ekonomin även i Kalix, så att man får välja lite grann var man lägger kraften, men jag tycker att det är en viktig fråga det här och jag tycker det börjar bli dax nu att ta nästa steg för oss, säger han.

Det första rådslaget i Kalix genomfördes under 2000 och handlade om hur invånarna tyckte att centrala kalix skulle utformas. Under två veckor på hösten fick kalixbor, via internet, telefon och enkäter lämna synpunkter på utformning av centrum. Närmare 1200 deltog och merparten använde internet i sin kontakt med kommunen.

Året därpå handlade det om skattenivån och då deltog nästan hälften av invånarna och röstade för oförändrad skatt, även då använde merparten internet för att säga sitt i frågan. När det nu är dags igen så håller Peter Eriksson fram centrumfrågan som ett exempel på frågetyp som är lämplig att låta medborgarna rösta om, men nu blir det förstås nya frågor som ska testas. Strategiska utvecklingsfrågor och näringsliv är exempel som kan bli aktuella och det blir under det här året hoppas han.

- Jag hoppas att vi i år ska försöka ta ett nytt steg och presentera för medborgarna någonting, men det beror ju inte bara på mig utan det är en massa människor som ska tycka till om det först, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista