Trafikdöda hedrades i Luleå

Fjorton personer dog förra året på Norbottens vägar. Och i dag - på Världshälsodagen - hedrades de omkomna med fjorton brinnande marschaller i centrala Luleå.

Manifestationen arrangerades av Vägverket, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) och motorförarnas helnykterhetsförbund. Runt om i landet genomfördes i dag liknande manifestationer.

Bakgrunden är alltså att det i dag är FN:s årliga Världshälsodag - som i år har temat trafiksäkerhet. Enligt Världshälsorganisationen (WHO) är nämligen biltrafiken ett av världens största folkhälsoproblem.

I år kommer 1,3 miljoner människor i världen att dö i trafiken, enligt WHO. Det betyder att trafikolyckor globalt sett är den fjärde vanligaste dödsorsaken.

I Sverige är förstås inte siffran lika drastisk, tvärtom är Sverige ett av världens trafiksäkraste länder. Så varför behövs Världshälsodagen uppmärksamas i Sverige, och i Luleå?

- Vi är ganska duktiga ja. Men om vi tänker att det är över 500 personer som dog på vägarna i Sverige i fjol, så är det ungefär en Estoniakatastrof varje år, säger Monica Öhman, verkställande direktör i NTF och en av talarna som hjälpte till att tända de fjorton marschallerna i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista