Kiruna

Biogas ger jobb i Vittangi

Mer än 20 nya jobb i Vittangi. Det, bland annat, hoppas årets norrbottniska representant till stiftelsen Skapas prestigefyllda, nationella uppfinnartävling kunna åstadkomma.

Årets Skapa-stipendiat i Norrbotten heter Per-Olof Karlsson. Hans företag Artic Nova med sju anställda har tagit fram en anläggning som förädlar metan till fordonsgas. Och nu ser han ljust på framtiden.

– Vi har personalutrymmen och övrigt i verksamheten för 30 personer, säger han.

Det handlar mycket om verkstadsarbete men också om att kunna vissa maskiner.

– Det söker folk från hela länet till oss så vi är glada för den utvecklingen.

Från ko till bil. Så beskriver Per-Olof Karlsson principen för den anläggning som det har tagit drygt fem år att utveckla, och som ska göra att större lantbruk, eller flera bönder tillsammans, har råd att börja producera fordonsgas.

Ensilage eller gödsel från kor eller andra djur läggs i en rötkammare där metangas bildas, och sedan koncentrerar anläggningen metangasen till bränsle. Inom ett par månader ska det börja testas på riktigt på Alviksgården utanför Luleå.

Anläggningen kostar visserligen två till tre miljoner kronor men det går snabbt för ett lantbruk att tjäna in enligt Per-Olof Karlsson. För ett lantbruk med 400 kor skulle det gå på två till tre år uppskattar han.

Om han får det nationella stipendiet på en halv miljon kronor avgörs på invigningen av Teknikmässan i Stockholm den 19 oktober.

Sara Sällström

Nyheter P4 Norrbotten
sara.sallstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista