Besked dröjer om kommunalråd i Jokkmokk

I onsdags tog socialdemokraterna i Jokkmokk över makten i Jokkmokk, men bordlade frågan om vem som ska leda kommunstyrelsen. Först på torsdag bestämmer socialdemokraterna vem som ska bli kommunalråd.

Anledningen till att socialdemokraterna dröjer med att vaska fram en kommunalrådskandidat är att det finns flera olika grupperingar inom partiet. Starka viljor från de olika byarna i kommunen och de här viljorna ska jämkas ihop.

Som det ser ut nu så står valet mellan arbetarekommunens ordförande Roland Boman som bor inne i Jokkmokk och Sixten Eriksson socialdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige som bor i Porjus. Boman och Eriksson är de enda ledande socialdemokrater som inte fick tunga ordförandeposter i onsdagens omval till styrelse och nämnder.

Tror på Eriksson som kommunalråd

Den som blir kommunalråd har sedan ett stort ansvar att skapa ett förtroende med oppositionen, de sju partierna i alliansen.

Norbottensnytt har pratat med ledande politiker i alla sju partier i alliansen och samtliga tror att Sixten Eriksson har de bästa förutsättningarna att överbrygga de motsättningar mellan blocken.

Stig-Arne Nordström, SR Norrbotten
E-post stig-arne.nordström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".