Nytt larm med kameraövervakning

Inbrott är ofta en dyr historia för företag. Vanligt är att inbrottet upptäcks på morgonen när personalen kommer till arbetsplatsen. Men nu kan inbrottstjuvarna få det svårare. SOS Alarm kan numera direktsända videobilder från det drabbade företaget och på så sätt stoppa inbrottet tidigare.

Stora pengar kan sparas genom att man på det här sättet direkt ser om det är ett felaktigt larm, vilket 95 procent av alla larm är. Men dessutom så kommer man också åt de fem procent av larmen som är skarpa.

SOS Alarm kan nämligen när larmet går om ett inbrott, koppla på en kamera så att de ser vad som händer i lokalen. Om det då är tjuvar i lokalen kan man från SOS Alarm till exempel tända lyset i lokalen och via högtalare säga åt tjuvarna att de är upptäckta och att väktare och polis är larmade och på väg till platsen.

Dessutom kan rapporteringen till polis bli mer exakt vilket betyder mycket för hur polisen i sin tur prioriterar larmet.
- Om det rapporteras som pågående inbrott så får det högre prioritet än om det rapporteras som endast ett inbrott, säger Gunnar Engelmark, säljare på SOS Alarm i Luleå.

I länet finns det ännu så länge bara ett företag som har kameralarmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".