Forskare vill se fler lokala e-demokratiförsök

Kalix e-demokratiförsök där invånarna har fått rösta i olika frågor kan inte så lätt överföras till riksnivå men många fler lokala försök bör göras.

Det anser den tyske E-demokratiforskaren Thomas Zittel som just nu är i Stockholm för att undersöka hur svenska riksdagsledamöter använder sig av e-demokrati.

Thomas Zittel, är forskare vid centrum för europeisk social forskning vid universitetet i Mannheim i Tyskland. Han är i slutfasen av ett 5 årigt forskningsprojekt om e-demokrati där han bland annat jämför hur svenska, tyska och amerikanska rikspolitiker använder sig av egna hemsidor och e-mail för att hålla kontakt med sina väljare.

Thomas Zittel känner väl till de rådslag som hållits i Kalix för några år sen där väljare fått säga sitt, bland annat via Internet, om hur centrum ska utformas och nivån på kommunalskatten. Att hålla samma slags omröstningar via Internet på nationell nivå är inte lika självklart anser han.

- Jag tror att problemet med det är att frågan om säkra valmekanismer i en storskalig miljö inte är löst, säger Thomas Zittel

Han syftar då på direktdemokrati baserad på elektroniska omröstningar via Internet. Det handlar om att vara säker på att ens röst inte på något sätt kan manipuleras menar han och pekar på problemet att Internet är gjort för att vara extremt öppet samtidigt som omröstningar måste vara extremt slutna och säkra. Däremot så uppmuntrar han fler försök på lokal nivå liknande de i Kalix

- Ja jag tycker att det är en väldigt bra process att göra de här försöken på lokal nivå och att göra så många experiment som möjligt för att öka förtroendet och de erfarenheter vi har av de här mekanismerna, säger han och menar att det är en förutsättning för att kanske senare föra upp det hela på en nationell nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".