Norrbotten bäst på e-demokrati

Norra Sverige, särskilt Norrbotten, är ett föredöme när det gäller försök med e-demokrati där väljare har möjlighet att rösta via nätet. Det anser den socialdemokratiska politikern Niklas Nordström, ordförande i det bolag som arrangerat olika rådslag i länet.

Niklas Nordström, tidigare socialdemokratisk landstingspolitiker i Norrbotten och numera oppositionsråd i Nacka, sitter i ledningen för bolaget Votia Empowerment som arrangerat rådslag i Kalix och Luleå.
Ser Norrbotten som ett föredöme
Han håller fram Norrbotten som ett föredöme när det gäller e-demokrati och tycker att exemplen som genomförts i länet har varit väldigt bra.

- Där kan man ju säga att erfarenheterna från dom har varit väldigt värdefulla inte bara för de här kommunerna i Norrbotten utan väldigt mycket för andra också, säger han.

Flera positiva exempel
Niklas Nordström syftar alltså på de e-demokratiförsök som främst gjorts i Kalix och Luleå där väljarna, bland annat via nätet kunnat rösta i olika lokala frågor. I Kalix om centrums utformning och skattenivån och i Luleå om att göra Smedjegatan till en bussgata. Det finns också enligt Nordström några enstaka exempel på det här i södra Sverige men det är en alldeles för avvaktande hållning anser han och pekar i det avseendet på Norrbotten som ett föredöme.

- Tittar man proportionellt på Norrbotten kontra övriga Sverige så har ju Norrbottens kommuner gjort väldigt mycket för att förnya demokratin, det är en merit som det borde höras mer om, säger han.

Konservatism och kortsiktighet

Anledningen till att intresset för e-demokrati är så ljumt i resten av landet förklarar Nordström med en rädsla både från tjänstemän och politiker att lämna ifrån sig makt.

- Det är en väldig konservatism i arbetssätt inom svensk politik och att man är alldeles för försiktig och det finns också många tjänstemän i kommuner och landsting som inte är så där sugna på att släppa in medborgarna för att då innebär det ju att man uppfattar att man själv förlorar makt och inflytande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".