Störst i Skandinavien på videokonferenser

Det lilla luleåföretaget Compodium har på några år blivit Skandinaviens största på att koppla samman världen med ljud och bild. Alltså videokonferensteknik. Marknaden växer med 30 procent om året och mest bland storföretag som vill spara tid och pengar på att slippa resa.

– Men ekonomin är inte enda skälet till att behovet ökar. Oro för terrrorattacker och sjukdomar bidrar också till att behovet växer, säger Compodiums vd Bengt Grahn.

Företaget, som idag har ett halvdussin anställda, räknar därför med att behöva anställa mer personal.

Videokonferenstekniken används också allt mer inom medicinområdet. När norska ortopedläkare i Trondheim nyligen visade en ny operationsmetod för flera hundra kolleger i 30 länder, var det Luleåföretaget som skötte tekniken.

Även inom hemsjukvården i Norrbotten testas nu tekniken i ett telemedicinskt projekt tillsammans med Norrbottens läns landsting och Luleå tekniska universitet. Ortopedpatienter som behöver sjukgymnastik efter en operation får med sig videokonferensutrustning hem och slipper resa utan kan träna på distans tillsammans med sin sjukgymnast. Nyblivna mammor utrustas också med tekniken och kan åka hem tidigare från BB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".