Beslut om kulturhus togs på felaktiga grunder

Beslutet om vilka som ska rita kulturhuset i Luleå togs på fel sätt. Det anser Christer Malmström, arkitekt i Göteborg. Han tycker att för stor vikt lades vid ekonomi och att reglerna för tävlingen inte följdes.

Christer Malmström ingick i tävlingsjuryn för det blivande kulturhuset i Luleå och var en av de tre arkitekter som reserverade sig mot beslutet om det vinnande förslaget, Lady in Red, som ritats av Tirsén och Aili Arkitekter i Luleå.

Tävlingsbidragen skulle bedömas efter fyra kriterier - arkitektur, lokallösningar och samverkan mellan de olika verksamheterna i huset, kostnadsberäkningar, samt framtida utbyggnadsmöjligheter.

– Av dessa kriterier borde arkitektur väga tungt om det är en arkitekttävling, säger Christer Malmström, som anser att det kriterium som tog över var kostnadsberäkningarna.

Ett annat upplägg hade sparat pengar

Christer Malmström utsågs av arkitekternas branschorganisation att sitta i juryn och har tidigare varit inblandad i arkitekttävlingar. Han tycker att man hade kunnat ha en tävling med färre deltagare och ett annat upplägg. Om nu de ekonomiska aspekterna var så viktiga hade man enligt Christer Malmström ändå kunnat komma fram till samma resultat som i dag.

Den aktuella tävlingen har kostat över 2 miljoner kronor, då alla nio deltagare fått 200 000 kronor var och vinnarna ytterligare 100 000 kronor.

– Att hålla tävlingen på ett annat sätt hade sparat pengar åt kommunen, säger Christer Malmström.

Juryn visste vem som ritat det vinnande förslaget

Han berättar också att, trots att tävlingen skulle hållas anonymt, visste juryn vilken arkitektfirma som ritat det vinnande förslaget. Detta eftersom att en person i juryn försa sig under ett sammanträde.

Christer Malmström vill inte säga vem som försa sig, men menar att sånt får bara inte hända.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista