Naturreservat bricka i spelet om regeringsmakten

Miljöpartiet vill ha fler naturreservat i norra Sverige och det går regeringen med på. Men det gillar inte Anders Sundström, socialdemokratisk riksdagsledamoten från Piteå. Han vill i stället ha fler naturreservat söderut.

Anders Sundström varnar nu regeringen för att spela om regeringsmakten. Spelet skulle handla om att regeringen går med på miljöpartiets krav om fler naturreservat i norr, utan att det egentligen kostar staten något. Staten äger nämligen den mesta skogen i norra Sverige och därför skulle inköp av skog för naturreservat leda till att staten får in motsvarande summa.

Det skulle alltså vara billigt för regeringen att stödja miljöpartiets krav på fler naturreservat i norr samtidigt som regeringen få fortsatt stöd från samarbetspartiet i regeringsfrågan.

Men det här spelet varnar nu alltså Anders Sundström för. Han tycker i stället att det mest angelägna nu är att det inrättas fler naturreservat i södra Sverige.

- I norra Sverige har det redan gjorts stora reservatsbildningar så att den biologiska mångfalden är väl skyddad, säger Anders Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista