100 jobb bort i Luleå

Hårda besparingar har inletts på Ferruform i Luleå efter stora förluster tre år i rad. Huvudägaren Scania har gett nya direktiv, vilket innebär att 100 av totalt 750 jobb måste bort.

Effekterna blir störst på tjänstemannasidan och berör främst personal som inte är fast anställd.

Enligt nye vd:n Peter Björk har förändringarna redan börjat, men han vet inte idag om det blir några uppsägningar.

Trots att försäljningen ökat har Ferruform gått med stora förluster de senaste tre åren - totalt 200 miljoner kronor. Stora investeringar i ny teknik har inte gett önskad utdelning och huvudägaren Scania har därför ändrat uppdraget. Ferruform ska inte längre agera självständigt på världsmarknaden, utan återgå till att främst göra delar till Scanias lastbilar, bland annat sidobalkar och bakaxelbryggor. 

- Vi har därför lagt ner vår marknadsavdelning i Luleå. Den behövs ju inte längre, säger Peter Björk, och vi har flyttat vår inköpsavdelning, som nu ingår i Scanias.

Det är främst inhyrd personal och visstidsanställda som berörs av förändringarna och inom ett år ska de vara genomförda.

- Det som nu återstår är att minska kapaciteten inom utveckling och produktionsteknik, säger Peter Björk.

Förhandlingar med tjänstemannafacken, om hur neddragningarna ska gå till, inleds senare den här månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista