Två dödade i lavin i Kirunafjällen

Två män i 40-års åldern har hittats döda i Vistasdalen i Kirunafjällen. Männen, som kommer från Stockholmsområdet, befann sig området för att klättra men drogs ned av en lavin.

Männen utgick från Nallo turiststuga och hade varit försvunna sedan i går. Det var en stugvärd slog larm när männen inte återvände till stugan.
- Hon hade sett när de skidade från stugan. I kikaren såg hon sedan två par skidor som stod uppställda. Efter att de stått där i över sex timmar kontaktade hon oss, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid polisen.

När polisen helikoptrar flög in över området på torsdagsmorgonen insåg man genast att något allvarligt hade inträffat.
- Från helikoptern såg polispersonalen en man ligga mitt i en fåra där av allt att döma en lavin hade gått fram. Polis och personal från fjällräddningen påträffade en stund senare även den andra mannen. Båda var döda, säger vakthavande polisbefäl Mikael Norén.

Polisen varnar för lavinrisken
- Vädret har slagit om och vårvärmen gör att snölagren är mycket instabila och lätt kommer i rörelse. Laviner kan utlösas av skidåkare eller av andra som befinner sig i branta partier, varnar Mikael Norén.
Enligt uppgift till polisen skall det finnas en grupp på åtta personer i området.
- Vi försöker få kontakt med den med hjälp av helikopter för att varna dem för den mycket höga lavinfaran, säger Mikael Norén.

Enligt uppgift till polisen var de båda omkomna vana att vistas i fjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".