Fokus på arbetslösheten i vårbudget

Idag presenterade regeringen sin vårbudget och det stora propblemet som ska bekämpas är den växande arbetslösheten. Därför får bland annat kommunerna 1,5 miljard kronor extra nästa år för att de ska kunna anställa fler. Dessutom satsas extra pengar på vidareutbildning av personalen inom kommuner och landsting. Men trots miljardtillskottet anser riksdagsledamoten Siv Holma (v), från Kiruna inte att det räcker.

I vårbudget en som arbetats fram av socialdemokraterna och deras samarbetspartier, vänstern och miljöpartiet, är det tongivande att få upp sysselsättningen genom satsningar på bland annat den offentliga sektorn. Det handlar exempelvis om 6 000 utbildningsplatser för vidareutbildning av anställda inom kommuner och landsting. Den satsningen är främst ett stöd som riktar sig till kvinnor, till exempel barnskötare och undersköterskor som vill läsa vidare.

Trots satsningen på den offentliga sektorn som kostar staten 1,5 miljarder kronor så anser inte Siw Holma (v) att det räcker.

- I bästa fall innebär satsningen för kommuner och landsting att de inte behöver dra ner på personal och verksamhet. Mina förhoppningar är att sysselsättningen kommer att öka men vi måste göra mer, säger Siv Holma.

Regeringen vill få igång byggsektorn

Vidare komer den som vill reparerar eller bygger om sin villa, bostadsrätt eller hyresfastighet att kunna dra av en del av kostnaderna på skatten från och med idag.

Sammanfattningsvis är Siv Holma nöjd med uppgörelsen så här långt.

- Det är en rimlig kompromiss. Norrbottningarna kommer att märka av att kommuner och landsting fått tillskott, säger Siv Holma.

Hon framhåller också att Haparandabanan är ett resultat av regeringen och samarbetspartiernas budgetförhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".