Kalix kommun köper eget istället för att leja in

Tekniska nämnden i Kalix har beslutat att köpa in en grävmaskin till sin deponianläggning trots att kommunens ekonomi är ansträngd. Enligt ansvariga tjänstemän blir det både billigare och mer effektivt att utföra arbetet på egen hand, istället för att leja ut arbetet på entreprenad.

Trots att kommunens ekonomi är ansträngd och trots att det finns entreprenörer i östra Norrbotten väljer kommunen att köpa grävmaskinen och att använda egen personal.

Kalix kommun säger sig ha kompetent personal och det är många arbeten som ska utföras de närmaste fem åren med bland annat sortering av avfall och kompostering av avloppsslam för att få fram växtjord till dagens deponi. När arbetena är färdiga ska grävmaskinen säljas.

- Det blir både billigare och bättre att i egen regi genomföra de arbeten som miljölagstiftningen kräver, säger Karl Axel Bergström, avdelningschef för teknisk försörjning i Kalix

Han framhåller också den trygghet och kontinuitet det ger med att genomföra arbetena i egen regi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista