Fler fängelseplatser planeras i Norrbotten

Det blir en omfattande utbyggnad inom kriminalvården i Norrbotten. Enligt planerna ska fängelset i Haparanda byggas ut, liksom häktet och ungdomsanstalten i Luleå. Det ger drygt 70 nya platser och 50 arbetstillfällen.

När Kriminalvårdstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson besökte Haparanda i januari kunde hon inte utlova en utbyggnad, men sedan dess har landshövding PO Eriksson agerat och lyckats få statsministern att ta med kriminalvården i Norrbottenspaketet. Det innebär särskilda pengar, som regeringen formellt väntas ta beslut om senare.

Drygt 70 nya platser

Just nu är det bara planer och det handlar om att den slutna avdelningen i Haparanda byggs ut från 22 till mellan 50 och 60 platser. Ungdomsanstalten i Luleå byggs ut från 10 till mellan 30 och 40 platser och häktet i Luleå byggs ut från 25 till 30 platser, eller totalt omkring 70 nya platser. Det här ger också en  jobb för byggnadsarbetare och 50 fasta jobb inom kriminalvården.

Jan Wallin, chef för den slutna avdelningen i Haparanda tycker att utbyggnaden är nödvändig på grund av överbeläggningen. Överbeläggningen uppgick i mars till 138 procent på den öppna avdelningen och 110 procent på den slutna avdelningen och det beror att antalet intagna hela tiden ökar. Han välkomnar satsningen på fler platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista