Nya uppsägningar inom landstinget

Mer uppsägningar inom landstinget inom kort kan inte uteslutas. Det säger landstingets personalchef Bo Nilsson, med anledning av att 20 undersköterskor varslades igår vid Piteå älvdals sjukhus.

Anledningen till varslen i Piteå är att landstinget minskat antalet vårdplatser i länet och ytterligare ett trettiotal vårdplatser ska bort, vilket kan innebära fler varsel redan till hösten, uppger Bo Nilsson vid landstingsdirektörens stab.

- De varslen kommer inte att drabba Piteå utan andra sjukhus i länet, säger Bo Nilsson.

På vilka orter och sjukhus vill han dock inte sia om idag.

I Piteå arbetar totalt 82 undersköterskor i den bemanningsenhet som kom till på grund av vårdplatsreduceringen. Efter uppsägningar och erbjudanden om särskild ålderspension tror Bo Nilsson att drygt hälften kommer att bli kvar och behövas.

Kommunal befarar fler uppsägningar

Marianne Lindberg, ordförande vid Kommunal sektion 4 i Piteå, tror inte att det är möjligt att avveckla bemanningsenheten till årsskiftet utan fler uppsägningar.

- Förutsättningarna ser inte ljusa ut. Den här omorganisationen ger inga vakanta tjänster som personalen i bemanningsenheten ska kunna få före årsskiftet. Våra medlemmar och undersköterskor är stolta, men det är alltid de som drabbas vid neddragningar och omorganisationer, säger Marianne Lindberg.

Hon säger sig se och förstå undersköterskornas förtvivlan och hon känner sig själv förbannad för att Kommunals medlemmar gång på gång drabbas.