LKAB nyanställer inför beslut om pelletsverk

LKAB startar förberedelserna för ett eventuellt beslut om att bygga två nya pelletsverk och nyanställer personal till förstudier och idestudier som ska genomföras innan frågan avgörs

LKAB har redan startat en förstudie om ett nytt pelletsverk i Malmberget och ska inleda en idestudie för samma sak i Kiruna. Därför söker företaget nu projektpersonal som på sikt ska nyanställas enligt LKAB:s chef för affärsutveckling Leif Rönnbäck.
- För att se till att det finns resurser den dag beslut kan komma så går vi nu ut med en annons och försöker skaffa fram folk som kan jobba med det här, säger han.

Sett över två års sikt kan det röra sig mellan 10 och 20 personer som succesivt ska anställas, enligt Leif Rönnbäck. I höst kan troligtvis det första beslutet om att bygga ett nytt pelletsverk i Malmberget komma. Att dagens starka efterfrågan fortsätter och att projekten blir lönsamma är det som avgör. Helt avgörande för det här är att den kinesiska marknaden håller samma höga nivåer som den gör idag, enligt Rönnbäck.
- Om den här kinesiska efterfrågan håller i sig så ser det väldigt ljust ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".