Länet behöver statligt ansvar

Det kan bli nödvändigt med ett ökat statligt ansvar i Norrbotten i samband med de stora pensionsavgångar som väntar om 10 - 15 år tror framtidsforskare.
Thomas Lind forskningledare på Institutet för Framtidsstudier tror att situationen i Norrbotten kan bli besvärlig eftersom många lämnar arbetsmarknaden och länets skattekraft minskar. Samtidigt har Norrbotten en befolkning med hög genomsnittsålder och Lind anser att det nuvarande skatteutjämningssystemet inte fungerar så bra. Han tror att Staten måste ta ett större ansvar för den offentliga verksamheten i Norrbotten. - Naturliga områden som jag ser det är skola, sjukvård och äldrevård. Där finns det skäl att på olika sätt reformera det nuvarande systemet, säger han. Mer om befolkningsproblematiken hör du i Norrbottens nytt mellan klockan 6.30 och 9.30. En längre intervju hör du också i eftermiddagsprogrammet Tre timmar direkt mellan klockan 13.00 och 17.00.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".