E-bolag som hjälpt Norrbottenskommuner läggs ner

Det bolag som hjälpt Kalix och Luleå med försök i e-demokrati, Votia Empoverment, kommer att avveckla sin verksamhet. Anledningen är dålig efterfrågan från kommuner i södra Sverige på liknande rådslag som Norrbottenskommunerna med framgång genomfört.

Socialdemokraten Niklas Nordström, som är styrelseordförande i e-bolaget Votia Empoverment, anser att många kommuner söderut har en väldigt försiktig hållning till det här med e-demokrati. Detta trots att de känner till de framgångsrika försöken i Kalix och Luleå där väljare kunnat rösta via nätet i olika lokala frågor. Han tycker att Norrbotten, med sina e-demokratiförsök, förnyat demokratin i Sverige. Men för bolaget Votia Empoverment räcker inte det utan nu ska det läggas ner.

- För Votia som ett företag på den här marknaden kan man konstatera att det är väldigt svårt. Det är inte enkelt att bedriva det här för det är alltför avvaktande hållning som jag ser det bland kommuner i Sverige och i andra länder, till den här typen av arbetssätt, säger Niklas Nordström.

Men den tyske e-demokratiforskaren Thomas Zittel tycker att Votia ger upp för lätt.

- Företagen som är i den här branschen vill naturligtvis se en ökad efterfrågan och det är väl ett rimligt antagande men jag skulle inte ta det som en opartisk bedömning beträffande sakernas tillstånd, säger han

Thomas Zittel menar att det i grunden visst finns en efterfrågan på mer demokrati. Han refererar bland annat till olika opinionsundersökningar som visar på massiv cynism och misstro gentemot den representativa demokratin och det måste noggrant analyseras, menar han.

- Kanske bolag som Votia och andra företag måste vara något mer tålmodiga och arbeta hårt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista