Celebert besök på Högalidsskolan i Kiruna

Eftersom de 500 eleverna på skolan tillsammans med 1,3 miljoner andra barn runt om i världen är med och röstar fram ”Barnens barnrättspris” fick de idag möjlighet att möta en av årets vinnare. De fick också höra barn från andra länder berätta om livet bland annat som gatubarn i Brasilien.

Bakom Barnens barnrättspris står den svenska organisationen Barnens värld, som stöds av flera av Sveriges största humanitära organisationer.

Priset har delats ut i fem år och har bland annat tilldelats postumt till den lille sydafrikanske aidssjuke pojken Nkosi Johnson, för hans kamp för de aidsdrabbade barnens rättigheter.

I år gick huvudpriset på 300 000 till Prateep Ungsongtham Hata från Thailand, för 35 års kamp för att ge de fattigaste barnen skolgång. Ett av hedersprisen gick till amerikanskan Liz Gaynes och hennes dotter Emani Davis som i 19 år kämpat för att barn till fångar ska få en ärlig chans.  

Idag finns tio miljoner barn till fångar i USA och ofta får de inte ens en chans att träffa föräldern. De kan lämnas till ett liv i olika fosterhem och ingen värnar egentligen om dem, sa Liz Gaynes i Kiruna idag.

Liz Gaynes var mycket stolt över att ha fått priset, som också ger henne ekonomisk möjlighet att ytterligare förbättra för barn till fångar i USA.

Det är andra året i rad som Högalidsskolan är med och röstar på de kandidaterna till barnrättspriset. De som röstar ska vara mellan 10 och 18 år och det var 1,3 miljoner barn runt om i världen som röstade i år.

På Högalidsskolan får eleverna information om de olika kandidaterna innan valet och valet tas på största allvar. Valdeltagandet har varit närmare 100% de båda åren.

Vanja Panus-Lundmark som går i åttonde klass på Högalidsskolan tycker att det är en självklarhet att det är barn som ska rösta om vem som ska få priset.

- Det handlar om barns rättigheter och då är det rätt att vi får rösta, säger Vanja Panus-Lundmark, som tycker att de som får priset är riktiga hjältar.