Kalix skapar tillväxt - trots kriser

Flera småkommuner klarar att skapa tillväxt, trots företagsnedläggningar. Det visar en undersökning från TCO som framhåller Kalix och Pajala som föredömen.

I Kalix väljer kommunen att ta kontakt med företag som hotas av nedläggning för att försöka hjälpa till.

Enligt Valter Lindh, centerpartistisk ordförande i Kalix industristiftelse, brukar kommunen ge företag som hamnar i kris råd hur det går att ordna finansieringsstöd, hur man hittar nya marknader och hur förstudier kan göras om hur företaget kan utvecklas.

– Det handlar om ett lagarbete mellan kommun, företagare och förstås arbetsförmedling och länsmyndigheter, säger Valter Lindh.

Han menar också att det är fel att kräva att andra ska göra något när det går dåligt i en kommun.

– Vi måste istället titta på vår egen kommun, jobba offensivt och titta på vilka företag som finns i kommunen och hur näringslivet kan utvecklas, säger Valter Lindh.

Enligt rapporten från TCO finns det fördomar om att små kommuner i glesbygden inte klarar av att gå från kris till framgång. Men glesbygdsforskaren Ronny Svensson har undersökt hur mindre kommuner klarar företagsnedläggningar och han har funnit tillväxt och utvecklingskraft, bland annat i de två Norrbottenskommunerna Kalix och Pajala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".