SSAB vill fördubbla produktionen i Luleå

På några års sikt kommer produktionen av specialstål att fördubblas vid SSAB:s anläggningar i Luleå och Borlänge. Den bedömningen gör SSAB Tunnplåts ledning i samband med att koncernen presenterar en förbättrad vinst.

SSAB-koncernen kunde på torsdagen, i samband med sin bolagstämma i Borlänge, presentera en vinstförbättring på cirka 300 miljoner kronor för det första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. En stor del av den vinsten står tunnplåtsbolaget för.

SSAB Tunnplåt är det största dotterbolaget inom SSAB-koncernen och ingår metallurgin i Luleå. Bolaget har mer än fördubblat sin vinst jämfört med första kvartalet i fjol. Från drygt 170 miljoner kronor 2003 till i dag drygt 360 miljoner kronor. Bakom det här ligger bland annat en ökad efterfrågan från Västeuropa och USA på företagets specialprodukter extra och ultrahöghållfast stål, och på att förädlingskostnaderna är lägre i år än i fjol. Till den här vinstutvecklingen har inte minst metallurgin i Luleå bidragit enligt SSAB Tunnplåts vd Anders Werme.

– SSAB Tunnplåts metallurgi i Luleå är en mycket väsentlig del och naturligtvis starkt bidragande till det här goda reslutatet, säger han.

Werme anser att produktionen i Luleå flutit på bra och under första kvartalet överträffat de mål som funnits. Han förutspår också att tillverkningen av företagets specialprodukter i Luleå kommer att öka kraftigt inom några år.

– Vi har planer på att på ett antal års sikt fördubbla produktionen av den här typen av material, säger han och syftar på extra och ultrahöghållfasta stål.

Om den positiva vinstutvecklingen första kvartalet kommer att hålla i sig året ut är han i dagsläget osäker på.

– Det är väldigt svårt att sia om. Vad vi försöker göra i det här läget det är att kompensera högre råmaterialpriser med högre stålpriser och det är väldigt avgörande hur vi lyckas med det, säger Anders Werme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".