Basindustrin nöjd efter fördelning av utsläppsrätter

Idag kom regeringens besked om fördelning av utsläppsrätter av kolxioxid som berör såväl länets energibolag som den tunga basindustrin.

Regeringen och samrbetspartierna har slutligen nu fått fram en nationell fördelningplan för utsläppsrätter baserat på de åtagande som EU har genom att man undertecknat Kyotoprotokollet. Där vill man ha ner utsläppen för att så långt som möjligt undvika att klimatet ska påverkas.

Enligt näringsminister Leif Pagrotsky är det ett sammanvägt förslag som ska tillfredställa både miljökrav och industrins behov.

- Vi har för sveriges del gjort en avvägning och försökt hitta en balans mellan de här två invändingarna som alltid kan resas mot sådant här system, säger Leif Pagrotsky (s).

500 företag ingår i regeringes fördelningsplan och i länet är det både energibolag och tillverkande basindustri som berörs. När det gäller basindustrin, gruvorna, stålet och skogen, som har en råvarubaserat tillverkning så är principen att tilldelningen av utsläppsrätter ska baseras på vilka genomsnittliga utsläpp bolagen haft mellan 1998 och 2001. Dessom kan de få tillägg för produktionsökning och om de bygger nya anläggningar. SSAB har tidigare varit starkt kritiska men mildrar nu sin kritik och är till och med ganska nöjda.

- Med de siffror som finns bör vi kunna klara våra produktionsplaner för åren 2005 till 2007 och är ganska nöjda med det här, säger Göran Karlsson, teknisk direktör i SSAB koncernen.

Förklaringen Göran Karlsson ger till att bolaget tonat ner sin kritik är att det först nu som man fått se specifika siffror för utsläppsrätter till SSAB:s anläggingar på olika orter. Däremot, betonar han, så kvarstår bolagets kritik mot uppläggningen av själva handelssystemet samtidigt som har har goda förhoppningar att i slutändan även kunna påverka den delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".