LKAB:s expansion slår hårt mot villägare

Kiruna står inför mycket stora förändringar och LKAB:s planerade expansion kommer att förändra stadsbilden totalt. Före 2010 måste en ny järnväg dras, Europavägen flyttas och senare i processen handlar det också om stadshuset, brandstationen, kyrkan och inte minst enskilda husägare som måste flytta på sig för att LKAB ska kunna bryta den malm som förväntas finnas.

I ett område nära järnvägen i den norra delen av centrala Kiruna har LKAB ansökt och fått undersökningstillstånd, men det har överklagats av ett 40-tal privata husägare.

Lennart Andersson är en av husägarna. Han säger att oron är stor bland husägarna. Under de tre till fem år som det kommer att ta för LKAB att undersöka om den eventuella malm som finns under deras hus är brytvärd, kommer deras hus att var omöjliga att sälja och de som vill bo kvar vågar inte satsa på att renovera.

- Vad är det för idé att satsa tid och pengar på ett hus som kanske kommer att lösas in av LKAB om tio år, säger Lennart Andersson.

Fastighetsägarna har krävt att få juridisk hjälp via ett sakägarbiträde, men någon sådan hjälp kan inte LKAB ge, säger Karl Wikström, ansvarig för gruvrättsliga frågor.

Ett sakägarbiträde blir aktuellt först när LKAB ansöker hos Bergstaten om att ta marken i anspråk för gruvändamål, säger Karl Wikström.

LKAB har skriftligen förbundit sig att lösa in husen om det kommer till gruvbrytning och det tycker Lennart Andersson är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte.

-Vi känner oss som fångar i våra egna hus, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista