Fängelse för rånet i Kåbdalis

De tre män som rånade butiken i Kåbdalis dömdes idag av Gällivare tingsrätt till fängelse i två och sex månader vardera.

Det var den 19 januari i år som de tre männen rånade butiken i Kåbdalis på drygt 11 000 kronor. De maskerade männen hotade den ensamma kvinnan i butiken med knivar och upprepade ordet pengar, pengar för att hon skulle öppna kassan. Kvinnan har berättat att hon fruktade för sitt liv och att en av männen hela tiden höll kniven nära hennes kropp.

Efter att männen tagit pengarna skar de av telefonsladden och en av rånarna ska ha sagt, ”du säger ingenting” i samband med detta. Kvinnan kunde däremot slå larm om rånet från butikens kontor där telefonen fungerade.

Trots att rånarna uppträdde hotfullt anser Gällivare tingsrätt att det inte kan betecknas som grovt rån. I domen skriver tingsrätten att även om kränkningen mot kvinnan är av allvarligt slag kan det inte betraktas som grovt. Däremot fälls samtliga tre för rån.

De tre männen dömdes av Gällivare tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för rån. Åklagaren hade dessutom yrkat på att männen som inte är svenska medborgare skulle utvisas till sitt hemland. Tingsrätten tycker däremot inte att det finns skäl till att utvisa männen till hemlandet. 

Två av männen har hela tiden nekat till rånet men den tredje valde att erkänna brottet under tingsrättsförhandlingen. Ingen av de har tidigare dömts för något brott i Sverige.