Trångt på gymnasiet

Det blir trångt och på vissa håll överfullt på gymnasieskolorna inom de närmaste åren. Anledningen är att de stora barnkullarna på 80-talet och början av 90-talet nu är i tonåren. Vid Strömbackaskolan i Piteå kommer inte eleverna att rymmas om tre år, säger gymnasiechef Eva Jordahl.

- Det är framför allt vid de praktiska utbildningarna som det blir trångt ,säger  Eva Jordahl. Det beror på att vi inte kunde bygga ut verkstäderna för några år när elevantalet var stort, utan vi måste hitta andra lösningar.

Hon säger vidare att de teoretiska utbildningarna lättare kan klara elevökningen eftersom det är lättare att hitta lokaler för undervisning.

-Det finns exempelvis delar av byggprogrammet där vi vet att näringslivet ropar efter yrkesmänniskor och det finns även fler områden, säger Eva Jordahl.

Elevökningen i Piteå når sin topp 2007 då närmare 1900 studerande ska rymmas i Strömbackaskolan. Ökningen kan jämföras med att en extra högstadieskola på 350 elever ska inrymmas i lokaler, som inte alls är anpassad. Och framförallt är det på de praktiska utbildningarna som det kommer att bli trångt. Därför ser nu ledningen för gymnasieskolan över möjligheten att nyttja lokalerna maximalt genom att tidigarelägga skoldagen för en del elever medan andra börjar senare och får avsluta sin skoldag senare under eftermiddagen.

Tommy Lundgren som pluggar vid elprogrammet vid Strömbackaskolan har en klar uppfattning om hur man ska lösa problemet.

-Skicka elever på mer arbetsplatsförlagd utbildning och mer praktik. Det är ett bra sätt att lära sig yrket och hur det fungerar i verkliga livet, säger han.

Däremot tror Tommy Lundgren inte på förskjuten skolgång.

-Alla vill börja från morgonen och sluta tidigare under eftermiddagen. Jag tror inte någon gillar att börja senare och vara kvar längre i skolan, säger han.

                                      Astrid Nilsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".