Här finns orsaken till sättningarna i marken. Borrning pågår på nya huvudnivån i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg/Sveriges Radio.
Gällivare

Gräns krävs för gruvans påverkan

I Malmberget finns risk för att betydande marksättningar kan ske utanför gruvområdet, vid bostäder.

Det skriver Länsstyrelsen i Norrbotten i ett yttrande till miljödomstolen inför den kommande tillståndsprövningen av LKAB:s gruva.

Enligt länstyrelsen måste det införas ett provisoriskt gränsvärde för hur mycket gruvan får påverka marken och byggnader utanför industriområdet. Ett sådant villkor finns redan i Kiruna.

Länsstyrelsen kräver också besked om Malmbergsbornas boendesituation och menar att gruvans utbredning gör att många Malmbergsbor lever i en förändrings- och krissituation.

LKAB ska nu utarbeta en plan över vilka bostadsområden, skolor, äldreboenden och andra samhällsfunktioner som gruvan kommer att påverka inom överskådlig tid. I planen ska finnas tydliga tidsangivelser och på vilket sätt avvecklig ska ske.

Länsstyrelsen föreslår att planen ska vara klar senast den 31 december 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".