1 av 2
2 av 2
Nils Viklund, kårordförande på LTU. Foto: Andrea Dahlkild/Sveriges Radio.
Luleå

Kåren tappar medlemmar

Antalet medlemmar i studentkåren på Luleå tekniska universitet har halverats sedan förra hösten.

Det har minskat från cirka 3500 medlemmar till ungefär 1500. Den 1 juli i år avskaffades nämligen kårobligatoriet, och det är därmed inte längre ett tvång att betala medlemsavgiften och gå med i kåren på sitt universitet eller sin högskola.

Nils Viklund, ordförande för Teknologkåren på LTU, meddelar att de ändå uppnått en 43-procentig anslutningsgrad, att jämföra med den budgeterade anslutningsgraden på 30 procent.

- Det är tråkigt att inte längre kunna representera alla teknologstudenter på universitetet, men vi fokuserar på att marknadsföra oss och visa att vi kan föra studenternas talan i skolans alla beslutande organ.

För att trygga studentinflytandet går universitet in med ett generöst bidrag på ungefär 40 procent av kårens intäkter, vilket är dubbelt så mycket som innan kårobligatoriet avskaffades, berättar Nils Viklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".