Luleå/Boden

Väg på väg

Idag togs första spadtaget för ombyggnationen av riksväg 97 mellan Boden och Sävast.

Ett bygge som kommer kosta runt 100 miljoner kronor. Men man hade inte kunnat starta arbetet redan idag om inte Bodens kommun gått in med en förskottsbetalning. Kommunalrådet i Boden, Olle Lindström (M) förklarar varför.

- Därför att planeringen är på fyra år men bygget tar inte så lång tid, så pengarna som saknats skjuter vi till, säger han.

Totalt rör det sig om 50 miljoner kronor som Boden kommun gått in med. Pengar som gör att byggandet startar i förväg och pengar som man av Trafikverket kommer få tillbaka. Och utan Boden kommuns hjälpande hand hade dagens invigning varit långt borta. Det säger Lena Dahlgren som är regionchef vid trafikverket.

- Allt tar längre tid än man tror och utan dessa pengar så hade vi inte kunnat starta bygget förrän år 2015, säger hon.

Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) ser dagens avspark mot en ny väg som ett av det största beslut man någonsin tagit.

- Vi har tagit många stora beslut men sett till befolkningsunderlaget och den trafikintensitet som är mellan Luleå och Boden så är det här en av de viktigaste satsningar vi gör, säger han.

Sen tidigare har man byggt om vägen mellan Sunderbyn och Gammelstaden, nu mellan Boden och Sävast, och i och med det väntar nu bara en ombyggnad av en mittendel. När det sker är dock oklart.

- Det vågar jag inte sia om men självklart så kommer den också byggas, säger Lena Dahlgren vid Trafikverket.

Johannes Gullbrand

Johannes Gullbrand. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

johannes.gullbrand
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista