Taxibolag levererar sprit till minderåriga

Två av Luleås större taxibolag tjänar pengar på att langa alkohol till minderåriga. Taxichaufförerna köper ut både sprit och folköl som dom levererar till ungdomarna utan att fråga efter legitimation. Det här enligt anonyma källor till P3 programmet Front.

Annika, som egentligen heter någonting annat, är bara 17 år och enligt lagen får hon alltså inte köpa folköl. Men med hjälp av en dold mikronfon från Front testade hon om det gick att få en taxichaffis på ett stort taxibolag i Luleå att köpa ut ett sexpack 3,5:or, trots att hon är minderårig.

Enligt uppgifter till Front slår taxichaufförerna på taxametern medans de handlar alkohol, och får på så sätt en slags betalning för lagningen. Men Annikas chaufför tar först betalt för själva taxiresan och för folkölen. Därefter sen tar han trettio kronor i betalning för själva langningen.

De har kommit in tips till Front om att flera taxichaufförer i Luleå tjänar pengar på att langa alkohol till minderåriga.

Även en anonym taxichaufför berättar om att han själv langar och att flera av hans kollegor gör detsamma.

Den här chauffören berättar om flera taxiturer om dan, varje vecka, till systemet o mackarna som säljer folköl.

18-åriga Kalle, som oxå vill vara anonym, testade om han kunde få ut en kvarting Explorer från Systembolaget av ett annat stort taxibolag i Luleå. Även han fick sprit levererad mot betalning, utan att taxichaffören kontrollerade om Kalle hade åldern inne för att köpa ut alkohol på Systembolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista