Boden

Kritik i Unbyn mot genpotatis

Invånare i Unbyn söder om Boden är kritiska mot att det odlas genmodifierad potatis vid byn.

Potatissorten Amflora är visserligen godkänd, men mindre mängder av den inte godkända sorten Amadea har upptäckts och därför ska all potatis tas bort.

- Jag är inte någon expert, men det jag har läst i tidningarna och hört på radio och TV, så är det inte bra. Det är något okänt, som man inte vet vad som kan hända i framtiden, säger Torgny Engfors.

- Vi har ju potatisfält här överallt med riktig potatis, så jag vill inte ha denna sorts potatis. Vi har för övrigt inte fått någon information från företaget, bönderna eller myndigheterna om odlingar, säger Bosse Andersson.

Den tillåtna Amflorapotatisen odlas på fem områden vid Unbyn och åtta områden vid Haparanda, men nu har Jordbruksverket beslutat att 16 hektar av de totalt 30 hektaren i Norrbotten ska förstöras, eftersom den inte godkända Amadea kommit in i vissa odlingar. Resterande 14 hektaren av Amflora ska steriliseras och lagras. Sedan ska Jordbruksverket utreda om nya Amfloraodlingarn får göras nästa år.

- Jag tror inte det är bra. Man vet för lite om vad som händer, säger Birger Arvidsson.

- Det tycker vi inte om. Det är väl bättre med gammal hederlig potatis. Jag litar inte på myndigheterna, som godkänt Amfloran, säger Marianne Lövgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".