Norrbotten

Fast telefoni försvinner

I maj nästa år börjar Telia Soneras omvandling av fast telefoni till mobiltelefoni.

Jokkmokk, Arjeplog och Arvidsjaur blir de första kommunerna i Norrbotten att göra teknikskiftet, där totalt cirka 300 kunder berörs. Delar av det gamla telenätet ska ersättas, eftersom det inte är tekniskt möjligt att renovera det.

Den 20 oktober skickas ett kundbrev ut till berörda abonnenter i kommunerna, som måste ta ställning till det nya erbjudandet för att inte bli utan telefoni om ett halvår.

- Vi kommer att erbjuda en mobil lösning som bygger på att det ska kosta lika mycket som den fasta telefonen, att telefonin ska vara likvärdig och att man ska få en bättre internetuppkoppling, säger Björn Berg, informationsansvarig på Telia Sonera.

Omstruktureringen kommer att ta ungefär 5 år, och totalt berörs cirka 50 000 hushåll runt om i landet. De kunder som inte har tillräcklig mobiltäckning får behålla sitt fastnät.

Ytterligare en förändring blir att berörda äldre personer som behöver trygghetslarm, nu måste skaffa en ny typ av larm. Det nuvarande systemet är nämligen direkt sammankopplat med den fasta telefonen.

- Idag finns mobila trygghetslarm för de kommuner som omfattas av förändringen. Vi kommer att ha ett tätt samarbete med dem för att berörda kunder ska få tillgång till andra lösningar, meddelar Björn Berg.