Socialstyrelsen avråder från BB-öppnande

Socialstyrelsen avråder landstinget från att åter öppna BB i Kiruna. En majoritet av landstingspolitikerna beslutade hösten 2003 att BB i Kiruna ska öppnas igen i september i år.

Socialstyrelsen anser att det är tveksamt ur kvalitetssynpunkt och ur säkerhetssynpunkt att driva förlossningsvård i Kiruna, eftersom där saknas en barnklinik.

Socialstyrelsen anser till exempel att säkerheten för mammor och barn är större om något enstaka barn om året riskerar att födas under transport på väg till BB i Gällvare, än om 8-10 barn årligen ska transporteras till akut barnmedicinsk vård från Kiruna till BB i Gällivare eller till andra sjukhus.

Tror att beslutet rivs upp
Folkpartiets oppositionsråd Jens Sundström tror att socialdemokraterna tvingas till att ompröva beslutet om att öppna BB.

– Tidigare gick det att nonchalera protesterna från folkpartiet och läkarna, men när även Socialstyrelsen avråder från att öppna BB måste socialdemokraterna stödja folkpartiets krav att stoppa projektet, säger Jens Sundström.

(s)måste samtala med samarbetspartierna
Landstingsrådet Yvonne Stålnacke vill ännu inte ge besked om hon ska driva linjen att stoppa BB-öppnandet i Kiruna.

- Socialstyrelsens rapport måste först debatteras i mitt eget parti och sedan med våra samarbetspartier innan vi kan ta ställning till vad vi ska göra, säger Yvonne Stålnacke som hela tiden personligen varit emot projektet.

- Senast den 15:e maj måste ett definitivt besked fattas om BB ska hinna öppnas den 1:a september, säger Stålnacke. 

Samarbetsvillkor
Öppnandet av BB i Kiruna var ett av de viktigaste villkoren för att miljöpartiet och vänsterpartiet skulle samarbeta med socialdemokraterna om ledningen av landstinget under den här mandatperioden. Om projektet stoppas äventyras detta samarbete.

staffan.e.andersson@sr.se
stig-arne.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".