Ventilfel bakom benzen på SSAB

Det var ett avstängt ventilationssystem som orsakade för höga halter av den cancerframkallande gasen benzen på SSAB:s Koksverk i Luleå.
Det menar Metallfacket som på torsdag lämnar sin slutsats till Arbetsmiljöinspektionen. Det var i mitten av november som flera anställda på SSAB:s koksverk klagade på yrsel och huvudvärk. Efter mätningar konstaterades att de 20-talet anställda arbetat i för höga halter av gasen benzen som vid exponering kan ge upphov till blodcancer. Metallfacket tog hjälp av jurister från LO:s rättskydd för att undersöka möjligheten att stämma SSAB. Man krävde också att den ansvariga för de höga benzenhalterna skulle sparkas. Fackförbundet Metall och ledningen för SSAB tillsatte varsin utredning. SSAB:s utredning blev klar i förra veckan och kunde inte tydligt peka på vad som orsakat de höga benzenhalterna. Men enligt Metallfackets slutsats beror alltså utsläppet på att ett ventilationssystem under ett halvår varit avstängt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".