NORRBOTTEN

Officerare fortsatt besvikna

Officersförbundet kräver nu i ett öppet brev till Överbefälhavaren, ÖB, att beslutet om utlandstjänstgöringen rivs upp.

De försvarsanställda har haft att välja att skriva på för utlandstjänstgöring eller bli uppsagda.

Yrkes- och reservofficerarna har kritiserat själva tillvägagångssättet och vill att ÖB erkänner sitt misstag och skickar ut nya brev till de anställda där man förhandlar fram en lösning med hjälp av morot i stället för piska.

– Kommer det ett bra erbjudande så kanske det här inte är något problem, säger Leif Edström som är ordförande för officersförbundet i Luleå angående kraven på utlandstjänstgöring.

– Ett bra erbjudande är som vi sagt tidigare klara och tydliga riktlinjer så vi vet vad som gäller. Hur ofta ska jag åka? Under vilka förhållanden kan jag åka? Jag kanske inte kan de närmsta åren för jag är ensamstående förälder eller något annat. Kan jag säga nej då? Sådana svar är inte tydliga tycker vi i dag.

Men Försvarsmaktens personaldirektör Per-Olof Stålesjö tycker att det är konstigt att Officersförbundet skickar ett öppet brev på det här sättet.

– Det är lite förvånansvärt att de fackliga parterna går ut med en sådan här uppmaning. Vi har tillsammans med de fackliga parterna, inför ÖB:s beslut den 2 juli, jobbat igenom det här.

Per-Olof Stålesjö säger att Officersförbundet kanske kommer att få ett skriftligt svar.

– Det här i sig föranleder inte ÖB att ändra sitt beslut, säger han om det öppna brevet.

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Sara Sällström

Nyheter P4 Norrbotten
sara.sallstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista