1 av 2
AnnaSofia Mååg och Jan Kemi flyttar från villan i Malmberget. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Gruvstängsel sett från centrala Malmberget. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Gällivare

Ovisshet skapar olust

Situationen i Malmberget är inte acceptabel. Det skriver länsstyrelsen till Miljödomstolen. Jan Kemi och AnnaSofia Mååg säger att gruvan påverkar hur de mår.

Länsstyrelsen skriver till Miljödomstolen att det inte är acceptabelt att gruvan orsakar stora störningar samtidigt som många människor inte får svar på om, när och hur de kan tvingas lämna hemmet.

I ett bostadsområde i Malmberget bär Jan Kemi och AnnaSofia Mååg ut lampor, stolar och sängar till ett flyttsläp. De har sålt sin bruna tegelvilla.

– Jag tror att gruvan har påverkat oss mer än vad vi tror, säger Jan Kemi.

– I ett par år har vi funderat på att sälja huset, bland annat därför att det är och har varit ganska oroligt här i samhället. Nu dök det upp en köpare.

Hur har tankarna och oron påverkat er?

– Det har känts tufft bitvis. Man har varit väldigt osäker och jag tror det har påverkat oss ganska mycket. Men det är svårt att sätta fingret på det, säger Jan Kemi.

Vad har varit tufft?

– Just att veta hur man ska tänka både allmänt och kring huset och fastigheten. Går det att sälja och flytta när vi vill flytta, har vi funderat på.

Vet ni hur det här villaområdet skulle kunna påverkas av gruvan?

– Vi vet att de har provborrat härunder. Men jag tror inte LKAB vet om det finns några malmfyndigheter just härunder. Men det kan ju bli så, säger Jan Kemi.

Miljödomstolen är på gång och ska sätta ramar för hur mycket gruvan ska få damma, bullra, orsaka ras, sprickor och skaka om Malmberget.

– Jag har sakta vant mig vid att marken svajar, även på dagarna när de inte spränger. Det är typiskt en grej som jag egentligen inte vet hur mycket det påverkar mig för jag är så van vid det. Man tänker att det är ingen fara, det händer ju ingen olycka. Men förmodligen påverkar det mig. Jag kanske vet om några år när jag fått lite perspektiv på det, säger AnnaSofia Mååg.

Störningar och ovisshet får många människor att må dåligt och uppleva en krissutuation och nu måste det tas på stort allvar, tycker länsstyrelsen, och kräver en plan för vilka hus och områden som ska avvecklas och när. Planen föreslås vara klar december 2011.

Att få en tidpunkt är jätteviktigt tycker AnnaSofia Mååg, som till yrket är konstnär och keramiker. Hon har nu fått besked från gruvföretaget LKAB att hon och hennes företag måste lämna verkstaden 2012.

– Nu vet jag och kan planera utifrån det. Så länge jag inte hade en tidshorisont så visste jag ju inte om jag kunde ta på mig olika projekt. Jag visste inte om min verkstad skulle få vara kvar ett halvår eller tre år. Det är jätteviktigt att få en tidpunkt och så är det självklart för enskilda människor också. Det är grundläggande tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".