Akutkirurgistängning ska granskas

Socialstyrelsen kommer att granska stängningen av akutkirurgin i Kiruna, Kalix och Piteå på helger, kvällar och nätter. Anledningen är bland annat en anmälan från den aktionsgrupp i Kiruna som tidigare anmält stängningen.

Den aktionsgrupp, som i huvudsak består av personal vid sjukhuset i Kiruna, anmälde tidigare i vår stängningen av akutkirurgin i Kiruna till Socialstyrelsen.

Gruppen tyckte att myndigheten skulle utreda konsekvenserna av en stängning, på samma sätt som man också utrett konsekvenserna av att öppna BB i Kiruna igen.

Ifrågan om BB har Socialstyrelsen avrått landstinget i Norrbotten att öppna verksamheten igen eftersom man inte tycker att landstinget kan leva upp till den medicinska säkerhet.

Det är också den medicinska säkerheten som ligger till grund för den utredning som nu ska göras om akutkirurgin. Socialstyrelsen kommer att ta hjälp av experter och göra en egen utredning, på samtliga tre orter.

- Vi har att vaka över säkerheten inom vården och den information som kommit fram tycker vi är tillräcklig för att göra en granskning, säger Thomas Tegenfeldt, enhetschef vid Socialstyrelsen i Umeå.

När utredningen kan vara klar är dock osäkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista