Militärövningar kan rädda jobb

Det finns inga säkerhetspolitiska hinder för utländsk militär att öva på svensk mark. Det säger regeringens utredare Karl Leifland. Det här är något som kommer att stärka de nordliga förbandens ställning i den kommande försvarsbantningen.

Det är framförallt ur säkerhetspolitisk aspekt som utredaren Karl Leifland har granskat möjligheterna för utländska förband att öva i Sverige och ha ser idag inga hinder.

- Tvärtom, det är säkerhetspolitiska fördelar av att utländska förband kommer hit och övar, säger Karl Leifland.

Det finns heller inga negativa miljömässiga aspekter, enligt utredaren. Andra aspekter som utredningen ska ta hänsyn till är sysselsättningsmässiga och här finns det stora fördelar.

- Sannolikt kommer en tillströmning av utländska militärer att stärka näringslivet i norra Sverige. Det är inte uteslutet att man kan komma att se samma utveckling på den militära sidan som det idag är på den civila sidan med biltestning. Där är det en stor tillväxt och många jobb som skapas årligen, säger Karl Leifland.

Det finns idag ett stort intresse från utlandet att komma till Sverige för att öva. Regeringens utredare skickade ut en förfrågan till 25 länders ambassader i Stockholm med en intresseförfrågan.

- Jag trodde att det skulle komma en sex, sju positiva svar, men det är femton länder som anmält sitt intresse, säger Karl Leifland.

Det är främst norra Sverige som de utländska militärmakterna är intresserade av. Det är snö, kyla, mörker och stora obefolkade ytor som lockar.

- Det är förutsättningar som finns endast på ett fåtal platser i världen, säger Karl Leifland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista