Arbetsförmedlingen kritiserar Gällivare kommun

Arbetsförmedlingen i Gällivare sällar sig till kritiken mot kommunen som anställer personal inom socialförvaltningen på deltid i stället för heltid.

En undersköterskeutbildning har finansierats av arbetsförmedlingen. Den avslutas i dagarna och där har endast en av arton erbjudits heltidstjänst. Trots att det finns lediga tjänster inom hemtjänsten så kommer arbetsförmedlingen att bevilja flyttningsbidrag till de som vill ha men inte får en heltidstjänst.

- Kommunen går miste om personal, säger Staffan Winsa chef vid arbetsförmedlingen.

För fem år sedan beslutade kommunfullmäktige att alla tjänster inom hemtjänsten skulle vara heltid. Det beslutet ligger till grund för diskussionerna idag. Trots att socialtjänsten utannonserar deltidstjänster så anser Göte Henriksson (s) ordförande i socialnämnden att beslutet om heltidtjänster inte går att förhandla bort.

- Men kommunfullmäktiges beslut är statiskt, säger Göte Henriksson. Idag utannonseras deltidstjänster men kompletteras upp till heltid.

- Även om behovet bara är en deltidstjänst har vi inte rätt att gå ut och annonsera om det, säger Göte Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".