LULEÅ

Unga kan få svårare att köpa bostad

Den som ska köpa lägenhet eller hus får inte längre låna mer än 85 procent av vad bostaden kostar. Hittills har 90 procent varit standard.

Den nya regeln för bolån börjar gälla från och med idag, den 1 oktober. Husspekulanten John Rosendahl i Luleå kommer det nog inte att påverka så mycket. Själv är han på en visning av en villa med brunmålad träfasad och inglasad uteplats.

– Fem procent hit eller dit är inte så jättemycket häruppe med våra huspriser tycker jag. Det är väl annat om man är i Stockholm med jättehöga priser. Då blir fem procent ganska mycket. Men visst finns det med i bakhuvudet ändå, säger han.

Det är Finansinspektionen som har bestämt att från och med nu införs ett bolånetak. Högst 85 procent av priset kan man låna till som förut. 15 procent måste betalas kontant. Vill man låna mer blir det ett blancolån som är dyrare att betala tillbaka och kan vara svårare att få.

– Man måste ha bra återbetalningsmöjlighet, säger Daniel Tillstam som är mäklare på Fastighetsbyrån i Luleå.

Bolånetaket införs för att hindra människor att ta för stora lån som kan vara riskabelt när konjunkturen svänger upp och ner. Yngre personer kan då få svårare att skaffa boende om de inte kan låna av sina föräldrar.

Men annars kommer inte bostadsmarknaden att påverkas så mycket enligt Daniel Tillstam.

– Jag tror att folk är mest oroliga nu i början, i och med att vi inte vet riktigt hur det kommer att påverka. Men allt annat blir vardag helt enkelt. Man anpassar sig, säger han.