LULEÅ

Rusning efter biljetter

Operasångaren Peter Mattei är populär i sin tidigare hemstad Luleå. När biljetterna släpptes idag till den kommande Matteifestivalen i januari blev det rusning till biljettkassorna i Kulturens hus. 

Hundratals personer fick köa i cirka två timmar idag när biljetterna släpptes till den kommande Matteifestivalen. Samtidigt var det flera tusen som gick in på en webbaserad försäljning.

Den förra festivalen som bär Peter Matteis namn, hölls 2009. Den blev både en kritiker- och publiksuccé.

Mattei står bakom festivalen både som konstnärlig ledare och sångare. Enligt honom är operornas opera "Figaros bröllop". Den ska också kröna den kommande festivalen. Både inleda och avsluta.

Greven spelas av Peter Mattei själv.

– Världens bästa opera. En mäktig manskör. En dirigentlös orkester som släpper loss! Lägg till en hyllningskonsert för våren och en kyrkokonsert. Det här vill jag inte missa säger en entusiastisk, förväntansfull Peter Mattei.

Ett kanske överraskande deltagande blir Lunds studentsångare. I den "dirigentlösa orkestern" med Svenska Kammarorkestern är tanken att den välkände dirigenten Louis Langrée ska instruera orkestern. Den ska sedan försöka hitta sitt eget sätt att tolka musik av bland andra Schubert och Stravinskij.

Festivalen kommer att besökas av Finlands välkände operasångare Jorma Hynninen, liksom sångerskan Elisabeth Berg. Även orgelspelaren Markus Warg kommer att medverka. 

Spelplatser för Matteifestivalen mellan den 6-9 januari 2011 blir Kulturens hus och Domkyrkan i Luleå.