Rävspel om BB och makten

Socialstyrelsens uppmaning att inte öppna BB-verksamhet i Kiruna leder till politiskt rävspel både om BB och om makten i landstinget.

Flera av partierna, som röstade för ett öppnande, ska nu gå igenom rapporten och också bedöma om det går att både klara kraven på säkerhet och kvalitet. Samtidigt ska landstinget klara av att få budgeten i balans.

Oppositionsråden för centerpartiet, kristdemokraterna och moderaterna säger att frågorna om kvalitet, säkerhet och kostnader nu måste prövas inom respektive parti. Folkhälsorådet Agneta Granström (mp), som ingår i landstingsledningen, tycker att svårigheten att finna en medicinskt ansvarig måste tas på allvar.

– Det är en nyckelfunktion som måste finnas, säger Agneta Granström.

Kenneth Backgård, som är oppositionsråd för Sjukvårdspartiet, misstänker att rapporten kan komma att användas i ett politiskt rävspel med målet att stoppa BB-öppnandet i Kiruna utan att landstingsledningen riskerar att förlora makten.

– Svängningarna inom oppositionspartierna och misstanken att (s) kommer att tillåta ”fri röstning” kan ge en majoritet för att glida ur projektet utan att (v) och (mp) behöver rösta emot BB. På så sätt kan nuvarande ledning behålla makten, spekulerar Kenneth Backgård.

Hälften av Kirunaborna röstade på Sjukvårdspartiet i landstingsvalet och Kenneth Backgård säger att partiet står fast vid sitt vallöfte att öppna BB även om Socialstyrelsen avråder.

Folkpartiets oppositionsråd Jens Sundström hoppas att koalitionen (s)+(v)+(mp) spricker och att (s) får fortsätta att regera i minoritet. Folkpartiet röstade nej till att öppna BB i Kiruna och står fast vid sin uppfattning.

– Det viktigaste nu är att stoppa ett idiotiskt projekt, säger Jens Sundström.

Stig-Arne Nordström
stig-arne.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista