Halverad personalstyrka vid Ferruform

Personalstyrkan vid Ferruform i Luleå och i småländska Konga kommer att halveras på några års sikt. Den bedömningen gör Scanias koncernchef Leif Östling.

I går kom Scania med ett oväntat bra kvartalsresultat, ändå vill koncernledningen göra kraftiga neddragningar i Luleå och Konga framöver. Scanias goda kvartalsresultat påverkar inte de planerna enligt bolagets koncernchef Leif Östling.

– Vi har en plan för Ferruform och bolaget går med förlust så vi måste jobba igenom det i bolaget så att det börjar visa vinst igen, säger han.

Trots en nettovinstförbättring i Scania på 19 procent och en ökning av orderingången för lasbilar och bussar med 17 procent jämfört med första kvartalet ifjol så vill Leif Östling ändå att de planerade neddragningarna inom Ferruform ska genomföras. För en dryg vecka sedan aviserades neddragningar med ett hundratal tjänster men Leif Östling siktar ännu högre sett på några års sikt.

– Ja, i hela Ferruformgruppen då. Det finns ju ett bolag i Småland, man skulle behöva komma ner till hälften ungefär på några års sikt annars går det inte att få ihop det här, säger han.

När det planerade neddragningarna är genomförda och resultatet förbättras så är Leif Östling beredd att forsätta driva Ferruform långsiktigt.

– Ur de investeringar som är gjorda där med en personalstyrka på runt 300 personer totalt i Ferruform så borde man kunna ta ut ungefär 50 procent mer än vad man gör i dag om vi får en tre-fyra år på oss, säger han.

Leif Nyberg
leif.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".