Militärtest ingen konkurrensfördel

Uppfattningen att förband i norra Sverige och speciellt i Norrbotten skulle ha en fördel av att utländsk militär kan tillåtas öva i Sverige delas inte av moderaternas talesman i försvarsfrågor Ola Sundell. Han menar att försvarsbeslut med de neddragningar som kommer att ske ska baseras på försvarspolitik och ingenting annat.

– Det finns inga hinder för utländskt försvar att öva i Sverige. Det säger regeringens specielle utredare Karl Leifland som snart lämnar över sin rapport till regeringen.
Detta skulle minska risken för att nordliga förband kommer att läggas ner, menar Leifland.
Men den uppfattningen delas inte av Ola Sundell, moderaternas talesman i försvarsfrågor:

– Försvarsbeslut ska grunda sig på svensk säkerhetspolitik, inte på om främmande makt ska få tillgång till bra möjligheter att öva, säger Ola Sundell.

Det är framförallt ur säkerhetspolitisk aspekt som utredaren Karl Leifland har granskat möjligheterna för utländska förband att öva i Sverige och han ser i dag inga hinder för det.

– Tvärt om. Det är säkerhetspolitiska fördelar av att utländska förband kommer hit och övar, säger Karl Leifland.

Det finns heller inga negativa miljömässiga aspekter, enligt utredaren. Andra aspekter som utredningen ska ta hänsyn till är sysselsättningsmässiga och här finns det stora fördelar.

– Sannolikt kommer en tillströmning av utländska militärer att stärka näringslivet i norra Sverige. Det är inte uteslutet att man kan komma att se samma utveckling på den militära sidan som det i dag är på den civila sidan med biltestning. Där är det en stor tillväxt och många jobb som skapas årligen, säger Karl Leifland.

15 länder har anmält sitt intresse för att komma till norra Sverige för att öva.

– Får vi hit utländsk militär för att öva är det en bonus, men inget avgörande för de kommande besluten, säger moderaten Ola Sundell.

Ola Sundell tror att det norrbottniska försvaret är tillräckligt bra för att stå sig i konkurrensen med andra regementen när det gäller att överleva utan att behöva förlita sig på utländsk militär.

Ulf Larsson
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".