GÄLLIVARE/KIRUNA

Malmfälten får fler narkotikapoliser

I Malmfälten fördubblas nu antalet narkotikapoliser. Behovet har funnits länge, men enligt Håkan Alselind, som är områdeschef för polisen i Norra Lappland, finns det nu tillräckligt med poliser för att jobba mot narkotikan.

Tidigare har det varit två poliser i Kiruna och lika många i Gällivare som har jobbat med narkotika och annan brottslighet som är relaterad till narkotika. Nu förstärks den styrkan och då kommer fyra poliser i de båda Malmfältskommunerna att jobba heltid med den här typen av brott.

– Just nu ser vi att vi har personal nog för att arbeta mot en specifik uppgift samtidigt som vi under en längre period har fått information om att det finns en narkotikaproblematik i både Gällivare och Kiruna, säger Håkan Alselind, områdeschef för polisen i Norra Lappland.

I Gällivare börjar den nya gruppen narkotikapoliser jobba de närmaste dagarna, medan gruppen i Kiruna varit igång ett tag.

I Kiruna har det redan gett resultat berättar Håkan Alselind. På tio dagar har man omhändertagit 13 personer som är misstänkta för narkotikabrott eller dopningsbrott.

– Narkotikaproblematiken är en brottslighet som man måste arbeta med för att uppmärksamma, så jag är inte förvånad över att det är så här många på så få dagar, säger Håkan Alselind.

Han berättar att man tidigare omhändertog betydligt färre för narkotikabrott.

Det handlade om 100 omhändertaganden per år i Kiruna och lika många Gällivare. Han tror att satsningen på narkotikapoliser kan verka förebyggande.

– Det vi försöker göra då är ju att uppmärksamma och komma på ungdomar så tidigt som möjligt i sin karriär som missbrukare, säger Håkan Alselind.

Hur tror ni att den här problematiken ser ut?

– De senaste åren har synen på narkotika blivit allt mer liberal. Det är inget konstigt för ungdomar att det finns hasch eller andra preparat som fortfarande är lagliga och som säljs via internet, och att man prövar det. Men för den skull vet jag inte om det är fler som använder narkotika för många drogvaneundersökningar visar ju att siffran är ganska konstant år efter år, säger han.