NORGE

Miljökrav stoppar klimatsmart järnverk

Skärpta krav på koldioxidutsläpp i Norge kan komma att stoppa LKAB:s nya klimatsmarta järnverk utanför Trondheim.

LKAB:s nya klimatsmarta järnverk i Norge kan komma att stoppas. Planeringen för den nya anläggningen, som är tänkt att placeras i Tjeldbergodden i närheten av Trondheim i Norge, har pågått under en längre tid och förstudien är i stort klar. Men Norge har nu skärpt sina krav på koldioxidutsläpp, och det kan stjälpa hela projektet.

– Det man har gjort i Norge är att man har bestämt att sänka sina koldioxidutsläpp med 30 procent, och då kan inga nya anläggningar komma till, även om dem släpper ut väldigt lite, säger Mats Hallin som är metallurgichef vid LKAB.

LKAB har i ett och ett halvt år gjort en förstudie på ett nytt klimatsmart järnverk tillsammans med Statoil och Höganäskoncernen.

Ironman som den kallas skulle drar ner koldioxidutsläppet med upp till 80 procent mot vad en normal anläggning avger, men i Norge så har man nu satsat hårt på att sänka koldioxidutsläppen.

– Detta fick vi reda på nu under sommaren, så det är relativt nytt för oss, säger Mats Hallin.

I oktober kommer LKAB få reda på vad som händer kring den nya anläggningen. Blir det ett stopp så måste LKAB se sig om efter en ny lösning och eventuellt ett nytt land att jobba i. Då startar en ny förstudie som kan ta ett och ett halvt år igen.

– Det innebär att produkterna inte kan tillverkas med samma lönsamhet som man annars skulle ha, säger han.

Har du varit med om något liknande förut?

– Det kan jag inte påstå, säger Mats Hallin.