NORRBOTTEN

Stormöte om skapande skola

Två hundra elever från hela Norrbotten och skolpersonal mötte i dag kulturutövare i Kulturens hus i Luleå. Teaterpjäser och dans visades för att locka kommunerna att köpa in produktioner och starta samarbete med fria konstutövare.

Statens kulturråd ger sedan två år pengar till kommuner som söker så kallade "skapande skola-medel".

En av de kommuner som har kammat hem mest pengar i landet till Skapande skola-aktiviteter är Luleå. Kulturskolans chef är Kristina Nilsson:

– Ja vi fick 1,4 miljoner kronor till att samarbeta med fria konstutövare detta läsår. Vi var elva i topp i landet!

Pengarna ska kommunen bland annat lägga på ett stort dansprojekt som omfattar Hertsön/Örnäset under ett helt år.

Dans önskar också eleverna i Arjeplog, berättar Christina Sundqvist som är kultur- och fritidsansvarig där:

– Ja det handlar mest om hip hop och andra populära dansstilar, det är önskemål från högstadiet. Det ska komma upp tre personer som ska hålla i dansundervisningen i nästan en vecka i Arjeplog.

Arjeplog fick 47 000 kronor från Statens kulturråds Skapande skola-medel i år.

- Vi kan inte finansiera så mycket kultur i skolan i små kommuner. Men nu finns det alltså möjligheter. Och vi har elever med i dag här i Kulturens hus så de ska kunna påverka, säger Christina Sundqvist, kultur- och fritidsansvarig Arjeplogs kommun.

En av de sju eleverna från Arjeplog är Mica Vesterlund som går i åttan:

– Jag skulle vilja ha mer konserter, populära grupper och sångare. Dans är också bra. Vi får bara se någon teaterpjäs då och då tyvärr, och så är det en del föreläsare som kommer och det tycker ju många är tråkigt! Konstaterar eleven Mica Vesterlund Arjeplog.

Riksteater Norrbotten arrangerade dagens möte. Teatercentrum, Norrbottens läns landsting, Kulturrådet och Kulturskolan i Luleå var medarrangörer.