Psykiatriker slår larm

Läkare inom psykiatrin i Luleå, Boden och Piteå är mycket kritiska till bristen på personal som lett till arbetsmiljöproblem och sämre vårdkvalitet.

Några anställda har också sagt upp sig på grund av problemen. Läkarna har tidigare vänt sig till klinikledningen med krav om åtgärder men har inte fått något svar och nu har man slagit larm hos Arbetsmiljöverket.

Olof Larsson är psykiatriker och skyddsombud och han säger att det finns fem psykiatriker idag men det skulle behövs 15. Som det nu är innebär personalbristen att köerna ökar.

Chefen för division vuxenpsykiatrin Annika Stenman säger att det är brist på psykiatriker i hela landet, men det pågår ett aktivt rekryteringsarbete via annonser, bemanningsföretag och kontakter i utlandet, bland annat i Polen, Tyskland och Grekland. Hon tror att det ska gå att lösa rekryteringsproblemen, men det tar tid eftersom utbildningen är lång. Satsningar görs också på att förbättra arbetsmiljön, men hon tycker inte att vårdkvaliteten blivit sämre.

Psykiatrikerna har klagat på att de inte fått något svar på sina tidigare brev, men Annika Stenman säger att ett svar ska komma. Däremot har det hållits möte med personalen där frågorna diskuterats.

Niklas Jälén
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista